CAO METALEKTRO

ESTAFETTE­STAKINGEN GAAN DOOR

Tekst Paul van Bodengraven Beeld FNV Metaal

Als dit nummer van FNV Magazine in je digitale postbus binnenkomt, zijn de stakingen voor de nieuwe cao Metalektro aan hun achtste week begonnen. Ter herinnering: in 2019 duurde het negen maanden voordat de werkgevers over de brug kwamen met fatsoenlijke afspraken. Gaat het nu weer zo lang duren?

Actie!

Het is dé nieuwe manier van staken, helemaal corona-proof. In plaats van naar de teststraat, rijd je met de auto naar de staakstraat, waar je je vanuit je eigen auto kunt laten registreren als staker. Op diverse plaatsen in het land zijn inmiddels dergelijke staakstraten opgezet. Inmiddels hebben al een paar duizend mensen op deze manier actiegevoerd voor betere arbeidsvoorwaarden.

Opstellen in rijen bij het Abe Lenstrastadion in Heerenveen

GEBREK AAN RESPECT

‘Het blijft onbegrijpelijk’, aldus Petra Bolster, eerste cao-onderhandelaar bij FNV Metaal. ‘De werkgevers in de Metalektro – verenigd in FME – laten zoveel kansen liggen. Ze verschuilen zich altijd achter het woord 'crisis'. Het is crisis, het wordt crisis, of we komen net uit een crisis. Nou, de enige echte crisis die ik nu zie is het gebrek aan respect en fatsoen voor de werknemers in deze sector. Met een beschamend loonbod, verslechteringen van allerlei afspraken en een hopeloos ouderwetse opstelling als werkgever, roepen ze de zoveelste reeks aan stakingen over zichzelf af. We vragen niet de hoofdprijs, gewoon een fatsoenlijk pakket arbeidsvoorwaarden dat recht doet aan de economische situatie in de bedrijven. De economie draait in zijn algemeenheid helemaal niet zo slecht in deze sector.’

Die kant op!

WE GAAN DOOR!

Dat de werkgevers het er opnieuw op laten aankomen, lijkt een traditie te worden in de Metalektro. De laatste drie cao’s kwamen pas na langdurige acties tot stand en deze voegt zich dus ook in dat rijtje. ‘Tenenkrommend’, stelt Petra Bolster. ‘Twee jaar geleden, op de top van economische voorspoed, moesten we negen maanden actievoeren. En nu dus weer. Kennelijk zijn ze bij FME zwaar gecharmeerd van het conflictmodel. Doodzonde, want het zorgt voor wantrouwen bij werknemers, die zien dat hun bazen steeds weer niet willen investeren in hun mensen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zeggen ze. Om op die beeldspraak voort te borduren: die paarden zijn inmiddels achter de horizon verdwenen! De werknemers zijn boos, en dat verhoogt de actiebereidheid alleen maar verder. We gaan door, net zo lang als nodig is!’

Staan we hier van de zomer nog?

‘TWEE JAAR GELEDEN MOESTEN WE NEGEN MAANDEN ACTIEVOEREN. EN NU DUS WEER.’
Petra Bolster, eerste cao-onderhandelaar Metalektro FNV Metaal. Volg Petra op Twitter.

MEEDOEN?

Valt jouw bedrijf ook onder cao Metalektro en wil je ook in actie komen? Neem dan contact op met je vakbondsbestuurder.

WHATSAPP-SERVICE

Nieuws over de onderhandelingen, acties en stakingen sturen we nu ook via WhatsApp. Dan ben je nog sneller op de hoogte. Meld je aan! App 'CAOMETAAL AAN' naar: 06-578 258 63 - Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland Of klik hier (voor mobiel)

06-579 902 68 - Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant West, Utrecht, Flevoland Of klik hier (voor mobiel)

06-575 476 25 - Noord-Brabant Oost, Limburg Of klik hier (voor mobiel) Afmelden? App CAOMETAAL UIT naar het telefoonnummer van jouw regio.

Deel deze pagina