CAO METALEKTRO

DE IJZEREN VUIST VAN DE METAAL GAAT DOOR!

Tekst Paul van Bodengraven Beeld FNV Metaal

KOM OP VOOR JEZELF EN VOOR JE COLLEGA'S, DOE MEE EN SLUIT JE AAN!

Al vier maanden wordt er gestaakt in de Metalektro voor een nieuwe cao. Bij toerbeurt leggen werknemers in verschillende regio’s in diverse bedrijven het werk neer. Met als inzet: een cao met fatsoenlijke afspraken over arbeidsvoorwaarden.

De animo om actie te voeren blijft groot, ondanks of dankzij de halsstarrige opstelling van de werkgevers. ‘We gaan net zo lang door tot die goede cao er ligt’, zegt Petra Bolster, eerste cao-onderhandelaar namens FNV Metaal. ‘Werknemers moeten gewoon krijgen waar ze recht op hebben. De opstelling van werkgevers is hopeloos ouderwets en – laat ik het maar netjes zeggen – ronduit onfatsoenlijk.’

De inzet is inmiddels bekend: een cao met fatsoenlijke afspraken, zoals een reële loonsverhoging, meer zeggenschap, minder overwerk, meer vast banen etc. ‘De werkgevers komen alleen maar met verslechteringen’, verzucht Petra Bolster. ‘Ze willen maximale zeggenschap, bijvoorbeeld om mensen 45 uur per week in te roosteren, zonder overwerktoeslag. De sector profileert zich als high tech modern, maar qua werkgeverschap zijn ze hopeloos ouderwets. En dan zijn ze nog verbaasd dat zoveel jongeren kiezen voor een baan in een andere sector. En van de jongeren die wel voor deze sector kiezen, is meer dan de helft binnen vijf jaar weg. Gek hè, als je zo slecht betaalt en mensen geen enkel perspectief biedt.

‘Vermoeiend is het wel’, beaamt Bolster. ‘Dat we vorige keer negen maanden actievoeren nodig hadden om tot een akkoord te komen vond ik persoonlijk al een dieptepunt. Maar inmiddels gaan we alweer aardig die kant op. Maar als dat is wat ze willen, kunnen ze het krijgen: duizenden stakers uit het hele land zijn al opgestaan voor hun cao. En zullen dat blijven doen, mensen worden alleen maar bozer. En voor wie nog twijfelt: kom op voor jezelf en voor je collega’s, doe mee en sluit je aan bij stakingen voor een eerlijke cao Metalektro. Samen zijn we onverslaanbaar!’

Lange rijen auto’s voor de staakstraat in Oost-Nederland.

De werknemers van Fokker Papendrecht, VDL RPI, Coatinc en FN Steel begin april bij de plaatselijke staakstraat.

Staken anno 2021: corona-proof vanuit de auto je stakingsformulier inleveren en weer weg, zoals hier bij de staakstraat in zuidoost-Brabant.

Ook in het noorden wordt volop actiegevoerd.

Deel deze pagina