VOORWOORD

TIJD VOOR EEN LOONGOLF

Tuur Elzinga schrijft in dit voorwoord over de krokodillentranen van werkgevers en herstel van de koopkracht.

De koopkrachtcrisis houdt huis als een aanzwellende zomerstorm door Nederland. Bikkelhard en onverbiddelijk worden steeds meer gezinnen getroffen door de torenhoge inflatie. Mensen met de laagste inkomens kwamen als eerste in de problemen, maar inmiddels zitten steeds meer modale mensen met de handen in het haar. De bedragen die mensen maandelijks van hun rekening zien vliegen door de extreem hoge energiekosten en de dagelijkse boodschappen, geven veel mensen terecht kopzorgen.

Waar tal van werkgevers hard meehuilen over de gevolgen van de stijgende inflatie, zijn het wat de FNV betreft vaak krokodillentranen. Heel veel bedrijven rekenen de kosten van de inflatie één-op-één door naar hun klanten – en soms nog een beetje meer. En maken gebruik van het feit dat onder het argument inflatie extreme prijsverhogingen zogenaamd gerechtvaardigd zijn.

Maar cijfers laten zien dat veel bedrijven recordwinsten draaien. Het nog beter doen dan vóór corona. Er worden zelfs miljarden winst gemaakt aan de hoge brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne, zoals uit de jaarcijfers van Shell blijkt. Dat geld is voornamelijk uitgedeeld aan de aandeelhouders. En vele andere bedrijven doen dit ook. Het geld rolt in elk geval niet naar de mensen, niet naar de harde werkers die de bedrijfsresultaten daadwerkelijk bij elkaar hebben gezwoegd. Er wordt door teveel bedrijven nog niet geïnvesteerd in voldoende collega’s en in hogere lonen. Bij teveel werkenden loopt de werkdruk alleen maar op, terwijl de koopkracht afneemt.

Het is hoog tijd voor een heuse loongolf. Een hele grote. En de politiek moet aan de bak om Nederland voor álle inwoners leefbaar te houden. Door een forse verhoging van minimumloon, van uitkeringen en van de AOW. Laat bedrijven hun eerlijke deel betalen, met hogere belastingen voor de hoogste winsten. En laat niemand in de kou staan, letterlijk en figuurlijk, door de energieprijzen te maximeren.

Het is bijna Prinsjesdag en dan zien we welke maatregelen het kabinet neemt. Als werkgevers en politiek niet snel over de brug komen, voorspel ik een hete herfst. Want dan komt het op ons aan. Kan ik dan op jou rekenen?

Tuur Elzinga Voorzitter FNV

Deel deze pagina