VOORWOORD

FNV-LEDEN HEBBEN INVLOED

FNV-voorzitter Han Busker vertelt in dit voorwoord over de kracht van de leden en de Voor 14-campagne, waarmee de FNV de strijd aangaat voor een hoger minimumloon.

De FNV is een vereniging die bestaat dankzij haar leden. Leden die collega’s helpen of familie en vrienden vertellen over het belang van de vakbond. Anderen zijn actief in de sectorraden of het ledenparlement waar de koers van de FNV bepaald wordt.

En daar worden ook de onderwerpen gekozen die de agenda voor een socialer Nederland vormen. Denk aan de Voor 14-campagne waarmee de FNV de strijd voor een hoger minimumloon begon. Deze campagne kwam er voor de twee miljoen werkenden die minder verdienen dan 14 euro bruto per uur en door de wens om als vakbond in het offensief te komen.

Dankzij de mensen uit de sectoren in het ledenparlement is dit een heel groot succes aan het worden. De campagne heeft op heel veel plekken in Nederland de lokale politiek succesvol beïnvloed. Samen met de werkorganisatie gingen overal in het land activisten het gesprek aan met bewoners en de politieke partijen.

Via die lokale partijen heeft een hoger minimumloon zijn weg gevonden naar de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van de SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, D66, CDA en ook de VVD. En die lijst wordt ongetwijfeld nog langer. Maar daarmee zijn we er nog niet. De acties gaan door totdat we ons doel hebben bereikt.

De Voor 14-campagne is daarmee een mooi voorbeeld van de directe invloed die de leden van de FNV hebben in de vereniging en daarmee in de toekomst van Nederland. En zo zijn er meer voorbeelden. Zo wordt inmiddels heel anders gekeken naar de sociale werkvoorziening en is ook in de politiek doorgedrongen dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt de verkeerde route is. Stuk voor stuk onderwerpen die door de FNV op de agenda zijn gezet. Het werk van de FNV is mooi en belangrijk. Ik heb het de afgelopen periode als voorzitter zelf ook ondervonden en ik ga er tot maart volgend jaar nog volop van genieten, want het werk zit er nog lang niet op.

Han Busker Voorzitter FNV

Deel deze pagina